Verlies ... en dan?

Ons leven is een voortdurend proces van vinden en verliezen, verloren raken, verdwalen en gevonden worden, grijpen en loslaten. Iedere keer weer opnieuw identificeren we ons met rollen, functies en beelden over onszelf, onze bestemming en de wereld ..... om die uiteindelijk weer los te moeten laten.
Of het nu gaat over het verlies van een relatie door de dood of verlies door een echtscheiding, verlies van werk, idealen, vaderland, vertrouwen, gezondheid of jeugd, het kan gepaard gaan met gevoelens van zinloosheid, de weg kwijt zijn, geen bestemming meer hebben en angst voor het onbekende. Ook ervaren we in deze periode vaak lichamelijke pijn. We zijn terecht gekomen in het gebied van het niemandsland, het nog niet weten, de overgang van wat was, naar wat nog niet is. Het is een fase van wachten en laten gebeuren, terwijl alles in ons terugverlangt en zoekt naar een bekend houvast. 
Een afscheid verandert het leven voor altijd, ook wanneer je zelf de keuze hebt gemaakt, bijvoorbeeld bij een echtscheiding. De meeste rouwenden komen goed door deze periode heen met behulp van hun eigen sociale omgeving.
 

Mocht je toch behoefte hebben aan professionele begeleiding, dan kun je veel goede hulpverleners vinden op de website van het netwerk sterven en rouw

http://stervenenrouw.nl/rouw/